Rabu, 7 Mei 2014

Rendang Kerang (Cili Padi).




Hari ni resepi 'Rendang Kerang'...eh! tahu dah!!...Emmm... pasti di kalangan anda ramai yang tahu cara nak buatkan??..Takpa sekadar berkongsi tak salahkan?..Jadi kepada yang nak mencuba atau nak tengok sama tak resepi kita,silakan!!..hikhikhik ;)



Bahan-Bahannya :
1   Kilo Kerang   ( di rebus dan di ambil isinya)
1   Biji Kelapa     (di ambil santannya dengan sekali perahan)
1   Helai Daun Kunyit (dihiris halus)
-Kalau takda daun kunyit letak daun limau purut pun boleh
2   Sudu Besar Kerisik
Garam secukup rasa 
Sekeping Asam keping
Sedikit Gula Pasir (jika perlu)
Minyak masak untuk menumis


Bahan Untuk Dikisar :
20 Tangkai Cili Padi ( boleh tambah atau kurangkan)
4   Ulas Bawang Kecil
2   Ulas Bawang Putih
2   Batang Serai
Seinci halia
Seinci Kunyit Hidup/Sedikit Kunyit Serbuk
Seinci Lengkuas



Cara-Caranya :
  • Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan2 yang telah dikisar tadi sehingga naik bau dan sedikit kering/garing..
  • Masukkan asam keping dan isi kerang yang telah di rebus tadi,gaul hingga rata.
  • Kemudian masukkan santan kacau rata..masukkan kerisik,garam kacau lagi..
  • Biarkan mendidih dan kacau lagi sehingga kuah/santan kering/naik minyak.
  • Masukkan daun kunyit/daun limau purut yang telah dihiris tadi,gaul rata dan bila dah agak kering seperti rendang biasa boleh lah diangkat dan di hidangkan.


*Macam mana sama tak??..senang je kan?...Selamat Mencuba!'. :)



Tiada ulasan:

Catat Ulasan