Khamis, 22 Mei 2014

Kuih Lompang Pandan.




Kuih lompang pandan!!..tu nama di beri,mana asalnya nama tu pun aku tak pasti.Ini kali pertama aku cuba buat kuih ini dan inilah hasilnya.Jadi  jom tengok resepinya.


Bahan-bahan :
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung ubi kayu
1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula melaka(yang telah di hancurkan)
1/2 cawan gula pasir
2 cawan air
 4 helai daun pandan
1 Sudu kecil pes pandan


Bahan untuk dimakan bersama kuih:
Kelapa parut yang putih
Garam halus secukup rasa
1 Helai daun pandan
-gaul rata kelapa parut dan garam,masukkan daun pandan yg dipotong kasar dan kukus seketika.


Cara masak :
1. Satukan gula melaka, gula pasir  serta 1 cawan air. Masak  bersama daun pandan hingga gula larut. Tapis dan sejukkan.
2. Satukan tepung beras, tepung ubi kayu, air kapur dan 1 cawan air. Gaul sebati. Masukkan air gula yang disejukkan tadi dan kacau lagi hingga sebati semuanya,kemudian masukkan pes pandan tadi dan kacau hingga pes tadi larut/sebati.
3. Panaskan periuk kukusan. Sendukkan bancuhan ke dalam acuan lompang dan kukus selama 10 minit atau pun sehingga masak.
4. Angkat kuih lompang yang telah masak dan rendam separuh tenggelam dalam air biasa. Tujuannya supaya cepat sejuk dan mudah mengeluarkan lompang dari acuan.
5. Keluarkan lompang dari acuan dengan menggunakan hujung sudu secara berhati-hati. Letakkan kelapa parut di atasnya.

* Satu lagi cara mudah untuk mengeluarkan kuih ini dari acuan adalah ' menyapu acuan lompang dengan sedikit minyak sebelum memasukkan adunan ini juga boleh memudahkan cara pengeluaran kuih dari acuan. Jika anda tidak suka boleh ikut cara yang di atas iaitu merendamnya dalam air supaya sejuk.



SELAMAT MENCUBA!.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan