Rabu, 12 November 2014

Bubur Gunting.


Baru2 ni buat bubur gunting lama dah tak buat,so ingat2 lupa.Nasib baik menjadi anak2 pula suka sangat bubur gunting ni walaupun ianya cuma dari tepung gandum sahaja.Bubur ni aku belajar dari mak,musim2 hujan ni sesekali sedap juga dapat makan bubur panaskan..Jom tengok resepi dan cara membuatnya. :)



Bahan2 Untuk Adunan Tepung :

Tepung gandum
Air
Sedikit garam
Sedikit air kapur

*Kesemua bahan diatas di satukan dan di uli menjadi doh,setelah itu gelekkan doh tersebut di atas papan penggelek dan potong2 memanjang setelah itu gunting menyerong(Besar guntingan tepung mengikut selera anda).Buat sehingga adunan habis.


Doh tepung yang sudah di gelek.




Kemudian di potong.



Dan di gunting.



Setelah selesai Panaskan seperiuk air sehingga mendidih dan masukkan tepung yang telah di gunting tadi,biarkan sehingga tepung tadi timbul apabila timbul di permukaan bolehlah di angkat dan di masukkan ke dalam bekas yang berisi air sejuk.Buat sehingga habis.



Setelah tepung terapung di permukaan tandanya ia telah masak.


Bahan kuah buburnya :

Santan kelapa
Gula merah (dimasak terlebih dahulu dan ditapis)
Gula pasir
Daun pandan
Sedikit garam


  • Apabila adunan tepung tadi telah siap keseluruhannya,tapiskan dan kelurkan dari air sejuk tadi.
  • Sementara itu masakkan gula merah dan letakkan daun pandan,kemudian apabila telah mendidih masukkan santan dan tepung yang telah siap di tapis tadi.
  • Biarkan seketika dan kemudian masukkan gula pasir,kacau sehingga masak.Apabila masak bolehlah ianya di hidangkan.

Siap untuk di makan.


*Sukatan untuk tepung mengikut banyak mana yang anda kehendaki,ikut citarasa anda.Begitu juga dengan kuahnya,kemanisan,masinnya segalanya bergantung pada citarasa anda.

-Ada yang tak faham boleh tanya di ruangan komen ye..Terima kasih dan Selamat mencuba!. :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan