Hari ini resepi yang sangat mudah,mungkin anda juga tahu membuatnya.
Jom lihat apa resepi untuk kali ini ...:-)
Resepi untuk kali ini 'Talapia Goreng Kicap Bersama Cili Padi'.
Bahan2nya:
3 Ekor ikan talapia (Sederhana Besar)
1 Biji bawang besar
2 Ulas bawang putih
10 Biji cili padi
Kicap lemak manis secukupnya
Sedikit garam & Kunyit serbuk
Minyak masak
Cara2nya :
- Ikan yang telah siap dibersikan digaulkan dengan garam dan kunyit serbuk,lalu di goreng.
- Sementara mengoreng ikan... bawang besar dimayang,bawang putih diketuk dan cili padi dipotong-potong(Jika hendak tumbuk juga boleh).
- Kemudian setelah semua ikan siap di goreng,tumiskan bawang putih,bawang merah(Tinggalkan sedikit) Dan cili padi..tumis sehingga naik bau.
- Masukkan kicap,jika perlu boleh masukkan sedikit garam dan sedikit air...ikut kehendak anda.
- Setelah semua sebati masukkan ikan yang telah siap di goreng dan lebihan bawang besar tadi,gaul rata kemudian tutup api dan sedia untuk di hidang.
*Mudahkan?...'Selamat Mencuba!. :-)
♥♥♥By:ZieSya♥♥♥
Sambal Kicap Daging Bercili
Nak cuba resepi ini jom lihat....
Bahan2nya :
Daging (di rebus sehingga empuk dan kemudian d'hiris)
1 Biji bawang besar (d'hiris bulat)
5 Biji cili padi (d'belah dua)
1 Keping asam keping
1 Biji lada besar (merah/hijau)
Kicap lemak manis
Sedikit garam
Sedikit air
Minyak masak
Bahan2 untuk di kisar :
10 Biji cili kering
5 Ulas bawang kecil
2 Ulas bawang putih
Seinci halia
Cara2nya :
- Tumiskan bahan2 yang telah d'kisar tadi,kemudian masukkan asam keping juga cili padi kacau sehingga garing & naik bau.
- Masukkan daging gaul rata,masukkan kicap,garam dan air kacau sehingga mendidih.
- Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar dan lada besar gaul rata,kenudian apabila siap bolehlah d'hidangkan.
*Garam masukkan sedikit sahaja ,ini kerana sudah ada kicap.Jika tidak mahu terlalu pedas,anda bolehlah kurangkan cili.'Selamat Mencuba!.
Lala Goreng Cili Padi!.
Bahan A :
1/2 kilo lala
3 sudu besar sos cili
1 sudu kecil gula
Garam secukupnya
Minyak masak
Sedikit serbuk kunyit
Bahan B :
20 biji cili padi
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
2 batang serai
Cara2nya :
- Kesemua bahan B diblender halus,kemudian tumiskan bahan tersebut sehingga naik bau dan garing.
- Masukkan garam,gula,serbuk kunyit dan lala kacau rata.
- Kemudian masukkan sos cili,kacau sehingga lala masak.
- Apabila masak bolehlah di hidangkan bersama nasi panas.
*Jika tidak suka pedas bolehlah di kurangkan cili padi,selain lala anda boleh gunakan kerang untuk resepi yang sama.Selamat mencuba!. :-)
Rendang Minang.

Bahan B:
Cara-caranya:
Ayam Bakar Madu Bersama Air Asam.

Rendang Minang.
Hari ini rasa nak makan rendang pulak,ni resepi mak aku..nak cuba jom tengok resepi.:-)
Bahan A :
1 ekor ayam
1 helai daun kunyit
1 1/2 biji kelapa (ambil santannya)
3 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
Minyak masak
Bahan B:
10 biji cili kering (jika suka pedas boleh tambah lagi)
10 biji cili padi
* 2 sudu kecil ketumbar }
* 2 sudu kecil jintan manis } *Kesemua di goreng tanpa minyak sehingga naik bau
* 2 sudu kecil jintan putih }
10 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
2 batang serai
Seinci halia,lengkuas & kunyit hidup
Cara-caranya:
- Blander bahan B,kemudian tumiskan hingga naik bau.
- Kemudian masukkan ayam gaulkan rata,apabila sudah kering sedikit masukkan santan.
- Masukkan kerisik,daun kunyit yang telah di mayang halus dan garam
- Kacau hingga kering apabila kering sedia untuk dihidangkan.
Ayam Bakar Madu Bersama Air Asam.
Bahan Untuk Perap Ayam:
1 Ekor Ayam
2 Ulas Bawang Besar *
5 Ulas Bawang Kecil *
4 Batang Serai *
6 Sudu Besar Madu
Sedikit Garam Dan Kunyit Serbuk
- *Kesemua bahan ini di blender,kemudian masukkan kesemua bahan yang di blender ke dalam ayam.
- Masukkan juga madu,garam,kunyit serbuk gaulkan rata kesemua bahan.
- Pastikan bahan2 di sapu rata pada ayam,setelah itu perapkan selama 1jam,lagi bagus jika diperap semalaman.
- Setelah di perap ayam bolehlah di bakar di dalam ketuhar selama 45minit ke 1jam dengan suhu 220 darjah.
- Apabila siap bolehlah di hidang bersama air asam atau kuah kicap.
Bahan2 Untuk Air Asam :
3 Sudu Besar Asam Jawa Pes/Air asam jawa
1 biji Bawang Besar (dipotong dadu)
15 Biji Cili padi
2 Sudu Besar Kerisik
1 Biji Tomato (dibuang biji dan dipotong dadu/dihiris nipis)
Sedikit Gula
- Asam jawa dibancuh dengan air suam terlebih dahulu,kemudian diblender bersama cili,gula dan kerisik.
- Kemudian masukkan Bawang,tomato yang telah dipotong dadu tadi dan masukkan 5biji cili padi yang telah dipotong2,gaul rata suaikan rasa mengikut citarasa anda.
- Akhir sekali bolehlah di hidangkan bersama Ayam Madu anda.
* Senangkan??..Selamat Mencuba!...:-)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan