Pan Cake.
Sesuai untuk sarapan pagi anda atau untuk minum petang,enak dimakan sapukan bersama planta,jem,kaya,madu dll...jom tengok resepinya :
Bahan2 :
1 Cawan tepung gandum
1 Sudu kecil baking powder
1 Biji Telur
1 Cawan susu segar
3 Sudu besar gula
1 Sudu besar minyak masak
1 Sudu kecil aisin vanilla
3 Helai daun pandan
-Sedikit minyak masak untuk memasak
Cara2nya :
- Satukan tepung gandum dan baking powder
- Asingkan kuning dan putih telur,pukul putih telur sehingga kembang dan putih.Dalam bekas lain campurkan kuning telur,gula,aisin vanilla dan susu kacau sebati.
- Masukkan minyak dan adunan susu tadi dalam adunan nombor 1,kacau hingga sebati.Kemudian masukkan putih telur dan kacau secara kaut dan balik.
- Sedia untuk di masak di atas pan dengan api yang sederhana besar,sebelumnya ikatkan daun pandan yang telah di lipat2 dan koyak2kan sedikit di hujungnya.
- Celupkan daun pandan dalam sedikit minyak dan sapukan diatas Pan,kemudian ambil sesenduk aduanan tuangkan atas pan..bakar sehingga masak.
Selamat Mencuba!. :-)
Bulan puasa lepas saya telah mencuba resepi ini,resepi yang saya lihat didalam satu program tv.Anda nak cuba jom lihat resepinya!.
Bahan2 Untuk Popia :
Kulit Popia
Beberapa biji buah kurma
Kacang Badam
1 Biji kuning telur
Minyak masak
Bahan2 Untuk Kuah Popia :
5 Biji buah oren
5 Sudu besar tepung jagung
Gula secukupnya
Sedikit Air
Cara2nya :
- Buah kurma di buang bijinya terlebih dahulu dan di potong dadu,kemudian kacang badam di bakar sehingga masak selepas itu kacang badam di tumbuk kasar.
- Setelah semuanya siap satukan kacang badam dan kurma,kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam kulit popia gulung seperti biasa dan lekatkan dengan kuning telur.
- Buat sehingga semua inti habis,kemudian bolehlah di goreng popia sehingga masak.
- Sambil itu untuk membuat kuahnya Buah oren di ambil jusnya,kemudian masakkan diatas api sederhana kacau rata,masukkan gula.
- Masukkan tepung jagung yang telah di bancuh dengan air,kacau rata kesemua bahan.Jangan biarkan kuah terlalu cair atau terlalu pekat.Apabila siap bolehlah dihidangkan bersama popia tadi.
*Jika tiada kacang badam anda boleh tukarkan dengan kacang tanah yang digoreng tanpa minyak terlebih dahulu...Sekian!...Harap dapat mencuba resepi mudah ini. :-)
Apam Pisang Kukus.
Apam pisang ini saya gunakan acuan kuih 'Puteri Ayu'..Anda nak cuba jom lihat resepinya.
Bahan2 :
1 Cawan tepung gandum
1 Sudu kecil baking powder
( di gaul dan di ayak bersama tepung)
2 Biji telur
80ml Minyak masak
1/4 Cawan gula
4 biji pisang emas
1/2 Sudu kecil soda bikarbonat
Secubit garam (di satukan/lecek bersama pisang)
Kelapa parut (gaulkan dengan sedikit garam)
Cara2nya :
- Pukul minyak,gula,telur hingga sebati'masukkan pisang lecek gaul rata.kemudian masukkan tepung kacau sebati dan ketepikan.
- Panaskan kukus sediakan acuan dan sapukan dengan sedikit minyak pada acuan,masukkan suku kelapa didalam acuan tersebut.Kemudian panaskan acuan selama 2minit,tuangkan adunan jangan terlalu penuh dan kukus 12-15 minit buat sehingga semua siap.
- Apabila siap bolehlah dihidangkan.
*Jika tiada acuan 'puteri ayu..gunakan acuan kegemaran anda pun boleh. 'Selamat Mencuba!. :-)
......Nantikan lagi resepi akan datang!............
Tiada ulasan:
Catat Ulasan